Фахівцями в області харчування розроблені технології збагачення продуктів, які дозволяють їх зробити функціональними. Для початку вибирається основа майбутнього функціонального продукту:
- Молочна.
- М’ясні або рибні білка.
- Основа з овочів і плодів.
- Рослинні білки (наприклад, соя).
- Рослинні масла.
- Основа зі злаків.
- Змішана — об’єднує в собі 2 основи.
Щоб збагатити продукти на основі м’яса в них додають кальцій, поліненасичені жири, залізо. Для кожної групи людей склад коректують. Наприклад, для вагітних жінок в продукти на основі м’яса птиці додають фолієву кислоту, вітаміни групи В, йод. Для тих, хто страждає хворобами серця, просто необхідні кальцій і колаген.